müzeler

bi arkadaşımla pera müzesi'nin 5.katında buluşmak zorunda kalınca yıllardır önünden arkasından geçip de girmediğim pera müzesine bu sayede girmiş ve gezmiş oldum. Batılıların gözüyle doğu resmedilmiş, resimlerin çizgilerine, perspektiflerine, ışıklarına, renklerine kesinlikle sözüm yok, çünkü adamların yaptıkları eskizler bile harika, ama içerik bana yanlış geldi, doğudan kıyafetler alınmış ve avrupalı güzel model olabilecek insanlara giydirip resmetmişler, resimlerdeki erkeklerin yarısı kadın gibi..harem konulu resimler de ilginç, ressam kendi kafasında yarattığı haremi resmetmiş ama haremin bence haremle alakası yok..dolayısıyla batının gözüyle doğuya yani buraya bakmak gerekiyor ama onları da çok fazla ciddiye alıp da biz böyleymişiz dememek lazım..
Gittiğim ikinci müze ise kariye müzesi, yıllardır gitmeyi istediğim müze, meğer edirnekapının girişine yakın ortalık biyerdeymiş. Otobüsten inince bi düğün salonunun önünden geçtim, gelin damat çıkmak üzereydi, dışarda bekleyen kara çarşaflı insanların arasından korkuyla geçip müzeye gittim, bu müze en çok gelir sağlayan ilk üç müze arasındaymış, nedenine şaşırmamalı bilet 15ytl'ydi, 10 ytltye müze kart aldım onla girdim, yoksa içime otururdu çünkü içerisi baya küçükmüş, bi tur attıktan sonra bu kadar olamaz diye bi tur daha attım ama gerçekten o kadarmış, duvarları mozaiklerle dolu haç şeklinde yapılmış bir klise, mozaikler 14.yy'den kalmış ama çoğunlukla iyi durumdalar, burası da cami yapılmış sonrasında müzeye çevriliyor..iyi de olmuş..içerde dolaşan benden başka Türk yoktu, çok da bize hitap eden bir müze değil ama belki bir rehber olsa anlatsa konuşulsa yorumlansa süper olur..


Annemlerle de yıldız müzesine gittim, aslında yıldızdaki müze grubu gayet eğlenceli görünüyordu, hem yıldız sarayı, belediye müzesi ve yıldız parkı içindeki porselen fabrikası müzesi..ama ne yazık ki sadece yıldız sarayını gezebildik,yıldız sarayının da zaten küçük bir alanı ziyarete açıktı, bahçeyi dahi kapatmışlar. içerde abldulhamitin kullandığı marangoz takımları, yıldız porselende yapılan ilk porselen takımları, tahtırevanlar ve saray eşyaları sergileniyor..vahdettinle atatürkün görüştüğü oda mevcut..içerde bizle beraber dolaşan ve lambaları açan kapatan güvenlik görevlileri ve bilet kesen memurlar vardı, ne yazık ki pek talep gören bir müze değil..bu saraydaki yaveran odalarının mimarı Raimondo d'Aranco, araştırınca aslında bebekteki, beyoğlundaki, şişlideki çok sevdiğim bikaç binanın da mimarı olduğunu öğrendim, hayran kaldım adama.. saraydan çıkınca da yıldız camine gittik, ordaki saat kulesi ne kadar güzelmiş, cami ve saat kulesi balyan ailesi tarafından yapılmış, caminin bahçesi çok sevimliymiş, mermer masalar ve banklar var çevrede kocaman çınar ağaçları..Sonrasında büyük bi hevesle porselen fabrikasına gittik ama kapalıydı.. Haftaiçi bir gün uğramak lazım..

Son bi müze daha var aslında, o da masumiyet müzesi..o da sonraya kalsın..

2 yorum:

ıvırZıvır dedi ki...

Kariye muzesinin kıymetini bizden cok yabancılar biliyor kadriye,orası bi nevi kurtarılmıs bolge,ben cok sevmiştim,istanbulda o donemden kalma,ayasofyayla esdeger, mozaikleri hala iyi durumda olan baya kıymetli bi yer. Kucuk ama mozaiklerin hepsini ayrı ayrı incelemek lazım,hepsi aslında cahiliye doneminde yapıldıg için halka ogretme amaclı hikaye anlatıyorlar., bebek meryem mozagi bile vardı mesela yabancı bi eleman vardı sey demişti direk, aslında meryen daha cocuk henuz kutsal olmamıs ama onu bile cizmişler filan gibi aman anlatamadım neyse,kıskandım seni beni de gotur...

kad dedi ki...

beraber de gidelim, yakın biyerdeymiş ne de olsa, sana da bi müze kart alırız ohh kebap:)